Proprietăți de prelucrare

Materia primă are un diametru relativ mic (în medie 23-24 cm) iar trunchiul are foarte puține zone fără noduri. Distanța dintre nodurile mari este de 60-70 cm,  foarte multe noduri sunt în stare de putrefacție. Din acest motiv din salcâm cu greu se pot produce obiecte mai lungi de 1 metru fără noduri!
Din cauza caracteristicilor de densitate și duritate, salcâmul este foarte rezistent la despicare/tăiere în comparație cu stejarul. Forța de tăiere necesară este cu  20-30%  mai mare și uzura suprafeței de tăiere este proporțional mai mare.
Depozitarea salcâmului nu necesită măsuri speciale de protecție.

Prin aburirea salcâmului, la parametri ideale, dispare culoarea neplăcută verzui galbenă și materialul lemnos devine treptat mai brun. Salcâmul aburit este mai ușor de cioplit,  procesul de așchiere și fisurare este mai redus. Aburirea salcâmului  se face în vracuri compacte, imediat după despicare. Procesul este mai eficient în autoclave, la o temperatură de 110°C,  iar durata ciclului de aburire este între  20-30 ore.
Salcâmul poate fi aburit  și în mod tradițional. În acest caz durata ciclului este între 60-180 de ore. Această metodă este avantajoasă fiindcă culoarea lemnului va căpăta un brun mai închis, va fi mai greu de aburit, însă are avantajul de proteja materia lemnoasă împotriva fisurării.
Salcâmul este ușor de uscat (ca și fagul). Un avantaj al salcâmului este umiditatea redusă chiar după exploatare. Conform experiențelor noastre, în cazul dacă lemnul se prelucrează  în 1-1,5 luni de la exploatare umiditatea netă a lemnului prelucrat este de 30-35% (în cazul stejarului 50-60%).
Această proprietate a salcâmului ne permite ca, imediat după despicare, materia lemnoasă să fie supusă uscării fără ca aceasta să se deterioreze. Adică nu este nevoie de pre-uscare.
Lemnul aburit este ușor de îndoit pentru producția de mobilă.
În comparație cu speciile foioase (fag, stejar) în prelucrarea industrială, prelucrarea salcâmului necesită mai des înlocuirea lamelor de prelucrare.
Salcâmul poate fi lipit cu materialele și tehnologiile deja cunoscute. Însă înainte de a lipi salcâmul trebuie neapărat să luați în considerare proprietățile specifice ale acestuia. (de ex. porozitatea).
Tehnologiile binecunoscute de tratare a lemnului sunt aplicabile și în cazul salcâmului. Inconsistențele de culoare se pot remedia cu tratarea lemnului.