Utilizare

Industria de mobilă a început să folosească salcâmul pentru componente structurale ascunse. După aceea au produs scaune de bucătărie și cadre de mese, iar după aceea au produs și scaune și mese pentru camera de zi. Utilizarea salcâmului pentru elemente de mobilă a fost îngreunat de variația mare în culoare dar și de dificultatea procesului de prelucrare. Aceste probleme au fost rezolvate prin aburire, vopsire și utilizarea sculelor moderne de prelucrare cu suprafețele de tăiere din carbid. În prezent salcâmul se folosește și pentru scânduri și lambriuri. Datorită durabilități excepționale salcâmul este cea mai importantă materie primă pentru mobilierul de grădină și de exterior.

Salcâmul joacă un rol important ca materie primă și are multe aplicații structurale, grinzi, construirea caselor rezidențiale, hambare, elemente de gard și plăci. Pe lângă parchetul din lemn masiv se produce și parchet laminat unde stratul superior expus uzurii este din salcâm. Rotarii folosesc în mod tradițional salcâmul. Se produc și mânere pentru instrumente din salcâm. Alte încercări cu succes erau în producția de traverse de lemn pentru calea ferată.

La sfârșit trebuie să menționăm utilizarea salcâmului ca sursă de energie. Aici amintim experimentele cu succes în realizarea plantațiilor de salcâm cu rotație scurtă în scopuri energetice.