Salcâmul a fost introdus în Europa din America de nord de către grădinarul regal al Parisului in 1601, astfel a fost numit după el: Robinia pseudoacacia .
Salcâmul se numește “pseudoacacia”, și denumirea latină ne sugerează o relație cu specia acacia (nu numai în țara noastră dar și în numeroase alte țări europene). Însă specia acacia este originară continentului african, având o coroană largă și din punct de vedere botanic nu are nici o legătură cu salcâmul.
În secolul al XIX-lea salcâmul a fost plantat pe teritorii vaste peste tot în Europa. Conform standardului internațional EN 350-2, salcâmul este singura specie europeană care aparține clasei de duritate 1-2. Datorită faptului că nu necesită tratare chimică este ideală pentru construcții de exterior, salcâmul poate fi considerat un material de construcții care nu are efecte negative asupra mediului . La construirea gardurilor din salcâm, trebuie să luăm în considerare că toate tipurile de lemn au tendința de a absorbi umiditatea din mediul înconjurător, acesta însemnând că forma masei lemnoase este în schimbare permanentă. Așadar proiectarea elementelor de construcții pentru exterior necesită o atenție sporită detaliilor, deoarece schimbările naturale pot afecta utilitatea și aspectul materialelor lemnoase. Trebuie să ne gândim și la dificultățile de asamblare a acestor produse, care este mult mai dificilă în comparație cu orice alt tip de lemn:
- Este aproape imposibil să batem cuie în salcâm sau să punem șuruburi fără găurire prealabilă.
- Uneltele folosite trebuie să fie bine ascuțite și trebuie să ținem cont de gradul de uzură rapidă al acestora.
- În foarte multe cazuri puterea instrumentelor electrice s-ar putea dovedi insuficientă când lucrăm cu salcâm.
Nu montați masa lemnoasă în beton! Acestea se pot fisura! Ca o soluție, puteți introduce elemente din metal între beton și masa lemnoasă care să permită ventilația și eliminarea excesului de umiditate; de asemenea trebuie să evităm contactul direct al masei lemnoase cu fundația din beton deoarece acesta poate absorbi umiditatea din fundație!
Salcâmul este ideal și pentru construcții interioare pentru că este durabil și nu trebuie să ne facem griji din cauza amortizării rapide a materialelor. În foarte multe cazuri durata de viață a materialelor de salcâm este superioară gresiei. Mobila din salcâm reprezintă numai o parte mică din ofertă în comparație cu varietatea de parcheturi care se fabrică din el. Acestea sunt produse tradiționale din Italia având o culoare brună, și de obicei sunt foarte scumpe (numai masa lemnoasă exotică și cea a fructiferelor este mai scumpă). Totuși calitatea este foarte bună:
- În exterior, în contact direct cu sol 25-40 ani
- În exterior, fără contact direct cu sol 80-100 ani
- În condiții uscate și sub apă peste 500 ani.